A stressz (és kezelése)


Mai értelemben a stresszt a “folyamatos feszültség” vagy a “tartós idegesség” kifejezésekkel lehet a legjobban megfogalmazni. Amikor folyamatosan egy dolgon szorongunk, ami lehet, hogy még meg sem történt, vagy pont, hogy már megtörtént és nem tudunk rajta változtatni. Mindannyiunk hétköznapjaiban felütheti a fejét a stressz, ami ha sokáig marad, akár komoly hatással lehet az egészségünkre is. Éppen ezért összeszedtem néhány módszert vagy tippet, hogy hogyan is kezeljük és próbáljuk meg enyhíteni a stresszt. 

Főleg így, hogy jön a szeptember és az iskola. Talán adok néhány ötletet nektek, amit a tanév folyamán fogtok tudni hasznosítani. Jó olvasást!


1.Készülj fel a másnap reggelre előre!

Válaszd ki a ruhádat, amit következő nap fel szeretnél venni. Csináld meg a reggelidet vagy ebédedet előre. Így könnyebben vággigondolhatod a dolgokat, hiszen nem a reggeli (amúgyis nyűgös) állapotban kell azon rágódnod, hogy mit felejtettél el, vagy esetleg nem leszel készen időben. 

2.Csinálj egy fontossági sorrendet

Gondold végig, hogy mit is kell csinálnod aznap. Esetleg írd is le és aztán gondold át mi az ami a legfontosabb vagy legnehezebb. Kezd azzal és a végére hagyd a könnyebb dolgokat, illetve azokat, amiket nem baj, ha ma nem tudsz megcsinálni. Így összeszedettebben fogod látni a napodat és nem azon fogsz idegeskedni, hogy mennyi mindent kell csinálnod és mit fogsz elfelejteni, hanem egy kicsit átláthatóbban fogod látni a dolgaidat és így azt is, hogy hogyan haladsz. 

3.Koncentrálj arra, amin változtathatsz

Sokszor stresszelünk olyan dolgon, amire nincs ráhatásunk. Például egy dolgozat, amit már leadtunk. Ilyeneken nem lehet változtatni, ezért felesleges rajta agyalni. Ha úgy érzed rosszul sikerült, akkor kezdj el tanulni, hogy a következő már jobban menjen! 

Persze ez nem csak sulis dolgokkal van így. Sok minden van, amire nincsen ráhatásunk, de mégis stresszelünk rajta. Próbáljuk meg elengedni ezeket a gondolatokat és nézzük azt, amiért tehetünk!


4.Foglald el magad!

Olvass esetleg egy könyvet, ami leköt. Nézz egy filmet vagy sorozatot. Bármi ami el tudja terelni a gondolataidat. Persze ajánlatos ezt akkor csinálni, amikor valami olyanon rágódsz, amire nincs ráhatásod, de máskor is lehet. A lényeg, hogy valahogy tereld el a figyelmed! Mire pedig visszatérnél a problémára, már lehet hogy nem is fog aggasztani.

5.Mozogj!

A mozgással nagyon jól le lehet adni a negatív energiákat. Nem csak azért sportolnak az emberek, hogy jól nézzenek ki vagy eredményeket érjenek el. Izzadós feladatoknál, kardióknál egy idő után a szervezet endorfint kezd el termelni. Az endorfin pedig egy olyan hormon, amely amellett, hogy képes minket egy jobb hangulatba rakni, természetes fájdalomcsillapító hatása is van. Úgyhogy akár napi 10 perc mozgás is csodákra képes. 


6.Legyél kedves valakivel

Tanulmányok mutatták ki, hogy azzal, hogy valakit boldoggá teszel te is boldogabb leszel. Ha pedig boldog vagy kevesebb a stressz. Ezen kívül ha nap végén megszámolod a napi jó cselekedeteidet és a napod fénypontjait az csak még több boldogsággal tölt el. 


7.Írd ki magadból!

Találd meg, hogy mi okozza a stresszt az életedben és írj róla. Ezt csinálhatod rendszeresen egy füzetbe, vagy csak néha, amikor úgy jön egy papírra, amit aztán akár el is égethetsz. Így kiadhatod magadból azokat a dolgokat, amik miatt szorongsz. Elmondhatod, hogy miért érzel így és mit gondolsz, ez milyen hatással van rád. Mindent! Egy hatalmas megkönnyebbülés lesz ezután, hogy végre kiadtad magadból és nem érik tovább, nem fortyog benned.



Ennyi tippet hoztam mára! Remélem segítettem nektek egy kicsit így év elején és talán eszetekbe fog jutni valami az itt olvasottakból! 


Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést és ha esetleg tetszett, akkor nézz még szét a blogon hiszen rengeteg (akár hasonló) témában találsz bejegyzéseket! Illetve iratkozz is fel, ha nem szeretnél lemaradni az új posztokról. 

Addig is pedig nagyon Szép napooot!


Katt a képre





Itt is megtalálsz:

Instagram:



Megjegyzések